Webbkarta

Attestera installationer

Här vill vi göra dig särskilt uppmärksam på några saker vad gäller att attestera/godkänna installation av särskilda programvaror. Läs detta noga så att du inte riskerar att hantera licenser och kostnader på ett felaktigt sätt. 

1. SAMMA VILLKOR  FÖR ALLA GU:s DATORER

Först och främst är det viktigt att känna till att det är samma programvarulicenser som används inom GDA (tidigare kallat DAFGU) som i alla andra datorer inom GU. Samma avtal och villkor gäller alltså alla GU:s datorer, oavsett GDA eller ej. Är du osäker på vilka villkor som gäller för en programvara, så kontrollera detta i licenswebben via http://licenser.gu.se/gu/anstallda_GU/.

Det som framförallt skiljer GDA-datorer från andra datorer inom GU är främst hur användaren får hjälp med datorproblem samt hur programvara installeras (i normalfallet).

2. SJÄLVBETJÄNINGSPORTALEN BRAVO

GDA-användarna kan själva initiera installation av programvaror via den självbetjäningsportal som GDA erbjuder via "Bravo" . De programvaror som omfattas av en sitelicens, campuslicens eller "open source-licens" installeras utan att du som licensansvarig behöver vara inblandad. 

3. ATTESTERA /GODKÄNNA INSTALLATION

En del programvaror som kan installeras via Bravo är inte fria att installera utan åtgärd. Dessa kräver därför en attest åtgärd från dig som licensansvarig (ibland godkännas av prefekt eller motsv.) innan installation kan ske. Det finns lite olika kriterier för hur du skall bedöma dessa installationer. Installationer i övriga GU-datorer följer samma kriterier:

  • Vissa programvaror skall betalas för via vår licenspartner Crayon.
  • Vissa programvaror är begränsade i volym och skall innan installation avropas via ett mail till licensadmin@gu.se.
  • För vissa programvaror skall en särskild bedömning göras ifall installation är relevant.
  • Vissa programvaror skall rapporteras i särskilt rapportsystem vid GU.

Nedan följer först en förteckning över de programvaror som licensverksamheten ansvarar för och som du måste bedöma och attestera/godkänna (eller avslå) installation av. Längre ner i sidan listas andra programvaror som kräver attest/godkännande (eller avslag) och där särskilda institutioner gjort inköpet av licenserna.

4. PROGRAMVAROR ATT ATTESTERA


Adobe PEPE (Photoshop Elements / Premiere Elements)

OBSERVERA! Från och med november 2021 ingår EJ sviten eller de separata programmen. De licenser som har installerats måste avinstalleras!

 Önskar användaren ett standard redigeringsprogram för foton och bilder skall Affinity Photo och Designer primärt användas. Har användaren behov av ett videoredigeringsprogram bör gratisalternativet DaVinci Resolve alltid först utvärderas: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

Observera att varje installation av PEPE skall avinstalleras, du skall ha bokfört dina installationer i särskilt verktyg som du når via https://licinfo.ita.chalmers.se/licenswebben/iframe/update/.  Om en användare slutar sin anställning (eller slutar att använda dessa produkter) skall du ta bort bokförd post ur bokföringen.


Adobe - övrigt

Om du installerar ett kommersiellt program från Adobe som inte omfattas av GU:s hyres-/volymavtal med Adobe (kallat ETLA) skall dessa troligen köpas in via Crayon, vilket genererar en kostnad och faktura. Dubbelkolla alltid med licensverksamheten via ett mail till licensadmin@gu.se.


AutoCAD

AutoCAD kan installeras utan rapportering och utan betalning. Men när du skall attestera AutoCAD skall du säkerställa att användningen kommer att vara inom området forskning/utbildning. Dessa education-licenser av AutoCAD får nämligen inte användas av administrativ/teknisk personal inom stödfunktioner som t.ex. Fastighetsenheten, IT-enheten etc.


Camtasia

GU har endast tillgång till 260 licenser för Camtasia. Då varje installation av Camtasia drar en licens från avtalet är det viktigt att användare inte testar Camtasia med GU:s skarpa licenser. Demoversioner som varar i 30 dagar finns att hämta via: http://www.techsmith.com/

När en anställd/forskare har ett önskemål om att få Camtasia i sitt arbete skall du som lokalt licensansvarig bedöma om behovet är motiverat. Du kontaktar i sådant fall den gemensamma licensverksamheten på mailadress licensadmin@gu.se för att erhålla ett serienummer till den installation som användaren önskar. Ange användarens namn och e-postadress. Licensverksamheten bokför sedan licensen på ditt sitenummer, men det genererar i dagsläget ingen kostnad.

Det är tillåtet att samma användare gör två installationer på ett och samma serienummer för Mac och/eller för Windows. 


GraphPad Prism

GU har tillgång till ett begränsat antal licenser för Prism. Då varje installation drar en licens från avtalet är det viktigt att användare inte testar Prism med GU:s skarpa licenser. Demoversioner som varar i 30 dagar finns att hämta via: http://graphpad.com/demos/

Den lokalt licensansvarige skall beställa nya licenser av den gemensamma licensverksamheten för nya användare. Förteckning med namn och mailadress på nya användare skickas av lokalt licensansvarig till licensadmin@gu.se.

Användarna registreras av licensverksamheten hos GraphPad Software. Därefter tillhandahåller systemet serienummer åt registrerade användare som själva aktiverar sin installation enligt anvisningar.

Installationerna är ettårslicenser och måste på nytt aktiveras i början av februari varje år.


Microsoft - programvaror som ej är med i Campus-avtalet

Licenser för t.ex. Microsoft Project och Visio finns inte att avropa gratis från något GU-gemensamt licensavtal. För varje ny installation (och ny version) som installeras måste en licens köpas in av den som är lokalt licensansvarig. Inköpet görs via den för tillfället aktuella licenspartnern. Från och med juni 2018 kan lokalt licensansvarig få hjälp med inköpet av den gemensamma licensverksamheten genom att lägga beställningen via https://licenser.gu.se/F_r_licensansvariga/hjalp-med-inkop-av-licenser.


Stata/MP4 samt Stat/Transfer

GU har endast 10 licenser för Stata/MP4 samt 50 licenser för Stat/Transfer vilket gör att vi måste hålla hårt i tilldelning av dessa licenser. Tilldelning av licenskod för Stata/MP4 sker genom kontakt med licensverksamheten. Rapportering av installationer av Stata/MP4 och Stat/Transfer som installeras via självbetjäningsportalerna eller på annat sätt skall göras av den lokalt licensansvarige i särskild applikation som nås via   https://licinfo.ita.chalmers.se/licenswebben/iframe/update/. Den bokföring som varje licensansvarig har i licensdatabasen skall alltid spegla aktuell status i datorerna inom ansvarsområdet. Då en installation inte längre används skall den tas bort från rapporteringen i licensdatabasen samt från datorn. Borttagen licens blir då ledig för alla.


PROGRAMVAROR ATT ATTESTERA INOM SÄRSKILDA INSTITUTIONER

Du som är licensansvarig inom den institution/motsv. som gjort inköp av någon av programvarorna nedan kan godkänna en sådan installation om du vet att behovet är korrekt och att ni har lediga licenser. Är du licensansvarig utanför en sådan institution men ni har behov av ett av nedanstående program, då skall du höra med den lokalt licensansvarige på den institution som gjort inköpet om det finns en ledig licens som ni kan få nyttja.

Avid Sibelius - Högskolan för scen och musik

ChemDraw Ultra - Institutionen för kemi och molekylärbiologi

ErgoPop - Institutionen för medicin

FlowJo - Institutionen för medicin

Maestro Schrodinger Suite - Institutionen för kemi och molekylärbiologi

MODO - Högskolan för design och konsthantverk

Rhinoceros -  Högskolan för design och konsthantverk

Scientific WorkPlace - Institutionen för nationalekonomi med statistik samt Centrum för finans

SMART Notebook - Institutionen för kliniska vetenskaper

 


Tack för att du läste denna sida noggrant!

Har du frågor är du välkommen att maila dessa till licensadmin@gu.se.

 

Sidansvarig: Elena Haglund|Sidan uppdaterades: 2023-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?