Chalmers tekniska högskola
Webbkarta

Photoshop inte alltid nödvändigt...

Som samordnare av universitetets gemensamma avtal för programvaror ser vi gärna att alla program vi köper in installeras och kommer till flitig användning. Inte minst om programmen kan öka vår effektivitet, kreativitet och glädje i att använda IT som ett hjälpmedel i vårt arbete. Men det finns också tillfällen då vi kanske skjuter mygg med kanon, och här vill vi ta Adobe Photoshop som exempel. Det är ett sådant program som många efterfrågar, men som vi tror många kan klara sig bra utan bara man känner till de enkla och bra alternativ som finns. Här finns pengar att spara för GU!

Photoshop är självklart ett oerhört kompetent program för foto- och bildbearbetning. Själva använder vi dock oftast enklare programvaror för att göra de där "vanliga" bildgöromålen. Photoshop tar upp mycket utrymme på hårddisken, det tar tid att installera, det tar lång tid att starta och man går som okunnig användare lätt vilse bland konstiga funktioner som lager, kanaler, banor, filter, etc. Det kostar också en god slant. Låt oss därför ta en titt på några programvaror som vanligen redan finns i en dator och som kan klara av den mesta foto- och bildredigering som man vanligen önskar göra.

Vad vill du göra?

Vi "vanliga" användare har oftast behov av att göra något av följande enkla göromål med våra digitala bilder: spara till annat filformat (t.ex. tiff, gif, jpeg, png), rotera, beskära (spara endast en del av bilden), spara om bilden i en annan storlek, justera färger, ljusstyrka och kontrast, ta bort röda ögon eller justera bildens kvalité med automatik. Detta tror vi är de vanliga göromålen, och för dessa behöver du inte Photoshop.

Bildprogram för dig med Macintosh

I varje Macintosh följer det med ett väldigt bra program som heter Förhandsvisning (Preview på engelska). Detta program kan öppna allt från pdf-dokument till alla möjliga olika typer av bildfiler (även Photoshop-filer), men det kan också spara i många format, som t.ex. photoshop, pdf, tiff, jpeg, gif, png, m.m. Om du vill öppna en fil med Förhandsvisning kan du bara släppa filen ovanpå dess programikon, som vanligen ligger i Dockan. Eller så startar du Förhandsvisning och väljer "Öppna..." i dess Arkiv-meny och väljer sedan filen du vill öppna.

När du har öppnat en fil med Förhandsvisning ser du en meny som heter "Verktyg". Där har du bl.a. valen "Justera storlek", "Justera färg" samt rotering av olika slag. Kika på dem så får du se vad mycket man faktiskt kan göra med bilder i Förhandsvisning.

Vill du klippa ur och behålla endast en del av en bild ramar du helt enkel in området du vill klippa ut med musen och med musknappen nertryckt. Sedan väljer du menyvalet "Beskär" i Verktygs-menyn och vips har du en ny bild med det som du hade ramat in. Vill du sedan spara den nya bilden i ett särskilt filformat går du till Arkiv-menyn och väljer "Exportera...". Där har du möjligheten att spara filen i alla möjliga olika bildformat.

Förhandsvisning klarar även att importera en bild från en scanner och att ta skärmbilder i olika format.

Ett alternativ till Förhandsvisning kan vara den inbyggda bildhanteringen som finns i Microsoft Word för Mac. Vill du hantera en bild på det sättet, öppnar du ett worddokument och drar in bilden i dokumentet. När du i worddokumentet dubbelklickar på bilden får du upp en möjlighet att redigera bilden på många olika sätt. Skall du använda en bild i ett worddokument kan du oftast lika gärna hantera bilden där. Du kan redigera bilder på samma sätt i Excel- och Powerpointfiler. Officepaketet har alla universitetets anställda och studenter tillgång till.

Ett annat bildhanteringsprogram som följer med de Macintosh vi köper är iPhoto. Detta program är främst ett slags smart fotoalbum, men det har även många bra bildredigeringsmöjligheter som inte är helt olika de som finns i Förhandsvisning. I iPhoto finns även möjligheten att ta bort röda ögon och lägga på olika filter och effekter.

Många Mac-användare skaffar också presentationsprogrammet Keynote från Apple. Detta har man närmast obegränsade möjligheter att skapa bilder med. Du kan rita allt möjligt från enkla kuber till avancerade grafer baserade på olika värden. Du kan även spela in din presentation samtidigt som du talar in via mikrofon, och sedan spara inspelningen som en video.

Bildprogram för dig med en Windowsdator

För denna datormiljö tycker vi att bildredigeringsprogrammet som följer med Officepaketet är det bästa och enklaste alternativet. Det kallas för "Microsoft Office Picture Manager".

Om du har MS Office installerat och en bildfil i din Windowsdator kan du högerklicka på bilden och välja "Öppna med Microsoft Office". När bilden öppnats i Picture Manager finns en knapp ovanför bilden som heter "Redigera bilder...". När du klickar på den kommer möjligheten att redigera bilden fram. Där kan du justera ljusstyrka, kontrast, färger, man kan beskära, rotera, ändra storlek och ta bort röda ögon. Jämte knappen "Redigera bilder..." finns knappen "Autokorrigering". Med ett tryck på den knappen korrigeras bildens kvalité till det som programmet tycker är bäst, en funktion som kan fungera bra ibland. Vill du sedan spara bilden i ett annat format än originalformatet gör du det via "Exportera..." i Arkiv-menyn.

Omtyckt gratisprogram för Mac och Windows

Det mycket kompetenta bild- och fotoredigeringsprogrammet "GIMP" (GNU Image Manipulation Program) är ett omtyckt val för de som är vana att använda s.k. open source-programvaror, dvs gratisprogram. Men även andra bör ta sig en titt på detta program. Du kan läsa mer om GIMP samt ladda ner det från http://www.gimp.org.

Gratis online bildredigeringstjänst

Vi vill också nämna att det ute på webben finns ett antal olika gratistjänster till vilka man kan ladda upp en bild, redigera den direkt i webbläsaren och sedan spara ner bilden på den egna hårddisken igen. Nedan finner du en länk till en sådan tjänst som du får utforska på egen hand.

http://Pixlr.com

Om du ändå behöver Adobe Photoshop --> Affinity Photo och Designer!!

Då tycker vi att du skall utforska Affinity Photo som GU har sitelicens för. Det räcker MYCKET långt. Affinity Photo kostar GU en spottstyver jämfört med Photoshop men är istort sett i nivå med Adobes-program. GU har även sitelicens för Affinity Designer, som motsvarar Adobe Illustrator, samt Affinity Publisher, som motsvarar Adobe InDesign. Läs mer om Affinity-programmen via denna länk. Du kan här ladda hem och köra en demo-version i 30 dagar innan du bestämmer dig.

Vänd dig primärt till din lokalt licensansvarige alternativt Servicedesk på IT-enheten för hjälp med installationer. Licensansvariga kan sökas här i licenswebben. Servicedesk når du på anknytning 2020.

/Licensverksamheten

Sidansvarig: Elena Haglund|Sidan uppdaterades: 2022-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://licenser.gu.se/tips/photoshop-inte-alltid-nodvandigt/
Utskriftsdatum: 2024-04-18