Webbkarta

Windows-licens för Mac (endast GU)

Som Mac-användare har man ibland behov av att köra Windows och någon särskild programvara som bara fungerar i just Windows. Det finns två lösningar för detta om man vill använda sin Mac för att lösa problemet. Detta tips är endast avsett för GU-användare:

1. Starta som Macen som en PC - Apples Boot Camp

"Boot Camp" kallas Apples egna lösning vilket innebär att man startar Macen som en PC. Man avsätter då en partition på hårddisken (en del av hårddisken) till en installation av Windows och så startar man upp sin Mac från den partitionen. I det här läget startar Macen som en fullfjädrad PC/Windows-dator med högsta prestanda. I detta läge kan man inte samtidigt ha igång OS X eller några Mac-program.

2. Virtuellt - kör Windows i ett fönster

Ett smidigare sätt att köra Windows i Mac är att köra virtuellt. Man har då igång Macens eget operativsystem OS X som vanligt och startar Windows i ett eget fönster. Det går också att få upp ett sådant fönster i fullskärm, eller köra Macen på en skärm och Windows på en annan skärm - samtidigt! I detta fall är det en fil i Macens filträd som utgör den virtuella Windows-datorns hårddisk, och den filen växer dynamiskt allteftersom man installerar programvaror i Windows. Det här läget är smidigt dels för att man inte behöver starta om Macen för att starta Windows, dels för att man kan ha igång båda miljöerna parallellt, och dels för att man enkelt kan dra filer mellan Macens mappar och Windows-miljön. För att köra Windows virtuellt behövs ett program av sorten VMWare Fusion eller Parallels Desktop.

Hur löser man då Windows licensmässigt?

Det Campus-avtal som Göteborgs universitet har med Microsoft tillåter varje anställd med en Mac att köra Windows i Macen utan extra kostnad. För att en Windows-licens skall kunna avropas från Campus-avtalet krävs alltid en s.k. OEM-licens av Windows i den PC där en nyare/mer omfattande version av Windows skall installeras. I fallet med Mac som hårdvara, räknar Microsoft Macens operativsystem (OS X) som en OEM-licens. Det är med andra ord bara tacka och ta emot!

Sidansvarig: Elena Haglund|Sidan uppdaterades: 2022-01-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?